Annons

Utvecklingsbloggen

Per Åström

Per Åström

I höstas när vi gjorde om SvD.se lanserade vi även en ny webbtv-spelare. Den var gjord helt i Adobe Flash och använde streamad Flash för det rörliga innehållet. Annat nytt var att den var integrerad på artikelsidan (ingen popup längre), hade fullskärmsläge och presenterade andra klipp att titta vidare på (via XML-filer som lästes in i flashfilen). Några månader senare fick den även annonsmöjligheter i form av ”pre rolls” och en lite ”minibanner”.

Sveriges Television lanserade i förra veckan Playrapport. En avskalad spelare som visar inslag från Rapport. Även den har fullskärmsläge. Spelaren ligger på en egen domän skiljd från SVT.se så den är enkel att hitta till och uppspelningen drar igång automatiskt när sidan laddas. En annan nyhet är att klippen kan embeddas på andra sajter.

Även några amerikanska nyhetssajter har börjat tillåta embeddning av filmklipp. Tidigt ute är bland annat Wall Street Journal (exempel) och Washington Post (exempel). Deras spelare har inget fullskärmsläge utan istället ett ”fullfönsterläge”.

Tidigare är det mest ”klippsajter” såsom Youtube, Viddler och Vimeo som tillåtit och haft funktioner för embeddning. Förutom att man når fler tittare och ger det också bra inlänkningar. Vi gissar att fler nyhetssajter hänger på.