Annons

Utvecklingsbloggen

Johan Möller

Johan Möller

Nu har den svarta veckan passerat. En sådan driftstörning som vi hade i måndags (21/4) har jag inte varit med om på väldigt länge. I grafen nedan ser ni de senaste två veckornas nedladdningstid enligt Pingdom, med de senaste topparna i måndagens driftavbrott samt ett midnattsproblem mellan tisdag och onsdag. Sedan onsdag har vi haft 100% tillgänglighet och kortare genomsnittliga nedladdningstider än någonsin.


Nedladdningstider för SvD.se – genomsnitt per dag. Notera nedgången förra veckan.

Vi har under förra veckan genomfört en hel del åtgärder och lagt ned mycket tid på att finna vad som orsakar dessa problem. Både vår driftpartner och våra vänner på Aftonbladet har varit delaktiga och vi har tillsammans identifierat en stor felkälla. Kanske inte den enda, men en rejäl 😉

Många vet säkert att det finns cache-servrar som står framför webbservrarna, men alla kanske inte vet att det cachas saker inom servrarna också. Det finns i SvD:s fall två olika cachar i servrarna och den ena har haft en inställning att bara cacha maximalt 1000 objekt samtidigt. Med tanke på trafiken till våra sajter och hur ofta dessa cachar anropas, är det smått otroligt att vi inte haft mer problem.

Vi har under slutet av förra veckan stegvis ökat till 15 000 objekt vilket har minskat belastningen både på webbservrarna och databasen. Vi ska fortsätta justera detta under denna vecka för att finna en lämplig nivå.

Målet är att kunna cacha så mycket som möjligt utan att maskinerna får problem (med minnet), och utan att uppdateringar på innehållet fördröjs märkbart.