Annons

Utvecklingsbloggen

Martin Andersson

Martin Andersson

En av målsättningarna när vi byggde om SvD.se var att (X)HTML-koden skulle validera enligt gällande W3C-standard. Kortfattat så innebär det att man säkerställer att sidans kod följer de regler som är definierade för den dokumenttyp man använder. I vårt fall XHTML 1.0 Transitional.
Man kan jämföra det med en stavningskontroll som kontrollerar att sidan följer de grammatiska reglerna i språket, och att man inte råkat göra några stavfel.

Fördelen med att validera sina webbsidor är att man direkt får reda på om man skrivit sin kod fel. Antingen för att man kanske använt en tagg eller ett attribut på ett felaktigt sätt, eller för att man helt enkelt sluntit på tangentbordet eller glömt stänga en tagg.
En sida som validerar, och alltså följder standarden, är mycket lättare att felsöka än sina slarvigt skrivna kamrater och kommer troligen också att fungera bättre mellan olika webbläsare.

Valid XHTML 1.0 TransitionalFör att visa att vi på SvD.se bryr oss om att följa standarden så har vi från och med i dag en knapp i sidfoten på startsidan som låter besökarna kontrollera sidan mot W3C:s validator. Bakom knappen finns en funktion som kontrollerar att sidan faktiskt följer reglerna och som meddelar oss om något fel smugit sig in. Om så är fallet försvinner knappen tills dess att vi hittat och korrigerat problemet.

Avslutningsvis, en liten jämförelse mellan hur olika tidningssajter klarar sig mot validatorn i skrivande stund:

SvD.se – 0 fel
HD.se – 0 fel
Aftonbladet.se – 13 fel
Expressen.se – 132 fel
DN.se – 911 fel

Innan någon annan påpekar det så validerar tyvärr inte SvD-bloggarna. Vi har inte lyckats tämja vår WYSIWYG-editor riktigt än. Men det kommer, vi lovar.