Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Martin Gelin

Martin Gelin

Det ser ut att bli 60 röster i senaten för sjukvårdsreformen, trots allt. Konservativa demokraten Ben Nelson från Nebraska har fått igenom sina tillägg och säger nu att han kan rösta ja.

Det är en kraftigt urvattnad reform, med reaktionära tillägg mot abort och utan den allmäna sjukförsäkring som progressiva ansåg var hörnstenen i hela reformen.

Men den kommer att bidra till viktiga förbättringar i USA. Enligt opartiska Congressional Budget Office kommer 30 miljoner amerikaner att få sjukförsäkring nu, 130 miljarder dollar kommer att sparas under de kommande tio åren och trots att såväl den allmäna sjukförsäkringen som en expansion av statliga Medicare verkar omöjligt att få med i reformen kommer åtminstone ett första steg mot ett allmänt alternativ, i och med skapandet av en statligt administrerad försäkringsbörs.

Det lär bli en intressant söndagmorgon på de amerikanska pratprogrammen.

Dean och McCain kommer att kritisera från varsitt håll. Durbin och Axelrod kommer ivrigt försvara.

Det kanske kan vara värt att minnas att den sjukvårdsreform som Dean byggde hela sin presidentkampanj på 2004 var betydligt mildare än den som nu ser ut att genomföras, (sedan förstår jag fortfarande inte varför McCain så envist bjuds in till dessa pratprogram då han inte har någon särskild trovärdighet i sjukvårdsfrågor utan tvärtom uttyrycker sig okunnigt och inkonsekvent).

Läs mer hos USA:s två bästa sjukvårdsreportrar, Ezra Klein på Washington Post och Jonathan Cohn på New Republic.

Ygelsias kallar senatens reformplan ”bra”.

Ted Kennedys änka Vickie skriver utförligt om sitt stöd för reformen här och CBO har budgetanalys.

Michael Steele hallucinerar om reformen här. Något vettigare konservativa synpunkter från Reihan Salam på National Review.

Fler bloggar