Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Martin Gelin

Martin Gelin

Är hemma i New York igen efter tre dygn i Pittsburgh på Netroots Nation, med intensiva debatter med USA:s liberala och proggressiva ideologer, bloggare och internetvisionärer. Reboot America, skulle man kunna kalla det.

Som vanligt var det många sverigeälskare bland de demokratiska aktivisterna. Bara under den första förmiddagen träffade jag en Gunde Svan-fanatiker från Vermont (jag har en känsla av att en övervägande majoritet av amerikanska långfärdsskidåkare röstar på demokraterna) och en demokratisk konsult/backhoppare från Michigan som lärt sig den kontroversiella V-stilen av Jan Boklöv.

Träffade även Johan Ulvenlöv, socialdemokraternas new media-ansvarige, som entusiastiskt smög omkring och snappade upp nya idéer för den kommande valkampanjen. Han sammanfattar konferensen med att konstatera något jag också tänkt på: de amerikanska nätrötterna är betydligt mer inriktade på aktivism och kampanjer än de svenska, som mer ägnar sig åt debatt.

Det här förklaras förstås delvis av att många av de proggressiva amerikaner som deltog på konferensen faktiskt numera jobbar i DC.

En typisk konversation på en bar i Pittsburghs downtown, i väntan på Howard Dean:

– Så, var jobbar du nu igen?

– Åh… uh… Vita huset.

För att vara en konferens med flera hundra bloggare var det intressant att se hur artig och timid atmosfären var – det är ofta en kul kontrast när man träffar bloggare, de skriver ursinniga texter hela dagarna, men privat är de lugnare än en yogalärare.

Rebecca Dana på Daily Beast sammanfattar hela Netroots Nation-evenemanget som

”ruthlessly civil”.

Samtidigt var Netroots Nation det första evenemang jag besökt i år som hade åtminstone ett uns av den sprudlande energi som präglade Obama-kampanjen ifjol. All entusiasm från valkampanjen har förstås gradvis ebbat ut under året, och Organizing for America, organisationen som tog över Obama-kampanjens nätrörelse, kritiserades nyligen i New York Times för att misslyckas med att mobilisera sig inför sjukvårdsreformen.

Jag träffade Jeremy Bird, som är chef för Organizing for America, och han försvarade sig mot anklagelserna på en avdomnad rörelse och kritiserade medierna med en nästan sarahpalinsk iver : ”Artikeln i Times var 100% fel! Fotografen väntade tills mötet var över innan de tog bilderna, för att det skulle se ut som att det inte var några människor där”.

För att bevisa hur aktiv rörelsen är visade Bird upp en lista på mer än 30 evenemang som en liten grupp volontärer organiserat i år i den lilla staden Racine, Wisconsin. Det visade sig vara precis samma gäng passionerade demokrater som jag besökte i oktober förra året, och skrev om i min Obama-bok:

Här är Kay som driver gruppen Blue Racine (och som figurerar flitigt i kapitel 12 av min bok), ett foto som jag tog på deras DIY-högkvarter i Wisconsin (de fick noll dollar från Obama-kampanjen) några veckor innan valet förra året:

Fler bloggar