Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Martin Gelin

Martin Gelin


Paul Krugman tycker att det verkar som att Obamas krispaket fungerar, vilket han ser som det slutgiltiga beviset på att Reagan hade fel när han sade att ”staten inte är lösningen, utan problemet”:

”All in all, then, the government has played a crucial stabilizing role in this economic crisis. Ronald Reagan was wrong: sometimes the private sector is the problem, and government is the solution.”

Det där är väl ett av Reagans mest kända citat, men som så många kända citat blir det ofta missbrukat.

I själva verket handlade uttalandet inte om att Reagan såg på staten som ett absolut problem, utan som ett tillfälligt problem. Det han pratade om i det tal som citatet är hämtat från var den rådande situationen i USA. Så här sade han:

In this present crisis, government is not the solution to our problem; government is the problem”

(Lyssna på hela talet här)

De problem som USA hade 1981 – arbetslösheten, inflationen, den långsamma tillväxten, energikrisen – var inte riktigt samma problem som de har i dag. Då var statliga regleringar och höga skatter ett problem, idag är möjligen tvärtom.

Jag kan förstå Krugmans behov av att knäppa reaganisterna på näsan efter att ha stått ut med deras pompösa arrogans i 30 år, men det är ändå tveksamt att påstå att Reagan hade kategoriskt fel.

Precis som att dagens konservativa borde sluta låtsas som om den mest ansvarsfulla lösningen på USA:s rådande problem är ännu mer skattesänkningar och avregleringar borde USA:s proggressiva inte förneka att Reagan, oavsett vad man tycker om honom i stort, bidrog med en och annan nödvändig förändring i USA.

***

Apropå Reagan satt jag precis bakom Ron Reagan (den forne presidentens son, som är betydligt mer liberal) på ett plan till Pittsburgh.

Är här för att skriva om Netroots Nation, den årliga konferensen för den liberala nätrörelsen i USA, och jag kommer att tillbringa de kommande dagarna med att diskutera internetkampanjer, bloggerier och dagstidningsdöd med Jay Rosen, Matt Yglesias och andra klipska librulz. Delar med mig här, samt på min twitter.

Uppdatering: som många påpekade var det Carter och inte Reagan som avreglerade flygindustrin, misstaget korrigerat.

Fler bloggar