Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Martin Gelin

Martin Gelin


När jag träffade Obamas kampanjchef David Plouffe ute på kampanjstigen förra hösten brukade han säga med illa dold förtjusning att Sarah Palin var det bästa som hänt kampanjen – hon fick pengarna att forsa in som aldrig förr (september var onekligen en bra månad för Obamas kampanjfinanser, men det kan förstås ha haft andra orsaker).

Så vem är egentligen republikanernas Sarah Palin? Det vill säga, en vänsterperson som kan få pengarna att strömma in till det republikanska partiet?

Förmodligen Michael Moore.

En teaser för hans kommande, än så länge namnlösa film har börjat visas på amerikanska biografer och går ut på att vi ska skänka en slant till de behövande – här är Moores punchline – på Wall street.

Själva filmen lär väl – förhoppningsvis – vara aningen mer raffinerad än så, men

det här är förstås just det budskap som republikanerna kommer att köra med 2010 och förmodligen även 2012: Obama och Bush är delar av samma slösaktiga Washington som ansvarslöst lägger skattebetalarnas pengar på välfärd för CEO:s och Wall Street.

Detta är förstås korkat, men jag skulle inte bli förvånad om budskapet lyckas attrahera såväl Glenn Becks konspirationsteoretiker som en förbittrad low-information-vänster (låt oss fortfarande kalla dem Reagan-demokrater) där det förmodligen fortfarande kommer att vara hög arbetslöshet och allmän misär inför kongressvalet nästa år.

Högerpopulismen har alltid varit ganska bra kompis med vänsterpopulismen.

Bilden ovan är från Sunset Boulevard, januari 2005.

Fler bloggar