Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Martin Gelin

Martin Gelin

USA-bloggen köper Park Slope-kakor med Naja och Siri.

I nya numret av tidningen Vi:s härliga litteraturtidskrift Vi Läser har jag skrivit en artikel om författare som bor i Park Slope: Siri Hustvedt, Jonathan Safran Foer, Naja Marie Aidt, George Packer, Kathryn Harrison, Paul Auster, Nicole Krauss. Den kontroversiella non fiction-författaren Martin Gelin får också vara med på ett hörn.

Det var ett behagligt uppdrag. Jag lufsade runt och åt croissanter med olika Park Slope-författare och satt hemma i Siri Hustvedts tjusiga vardagsrum och pratade neurovetenskap i ett par timmar. Jhumpa Lahiri har tyvärr flyttat härifrån, men vi fick nog ändå ihop ett trettiotal bra, internationellt publicerade författare som bor här numera.

Sedan min bok blev färdig har jag i alla fall ägnat väldigt mycket av min fritid åt att pösa ner mig i skönlitteratur. Under hela 2008 hann jag knappt läsa romaner överhuvudtaget (i stället slukade jag fem tusen svulstiga böcker om Amerika) så jag försöker kompensera för det nu.

Upptäckte att i stort sett samtliga böcker jag läst den senaste tiden utspelar sig i New York.

Somliga tycker om att läsa om främmande länder, yttre rymden, eller Fylke.

Själv har jag inget emot att läsa om New York, eller till och med Park Slope, som i Hustvedts senaste, ”The sorrows of an American” (”Sorgesång” på svenska).

Utöver den har min vårskörd av New York-litt bestått av: Zoe Hellers ”The Believers”, Colson Whiteheads ”Sag Harbor”, Colm Toibins smått fantastiska ”Brooklyn” och så har jag precis börjat läsa Arthur Phillips ”The song is you”, som kombinerar två av mina stora kärlekar: Brooklyn och Gershwin.

Jag rekommenderar rubbet.

En festlig sak är att folk som köper min bok på Adlibris även köper Siri Hustvedt. Vad är det som overlappar där, är det helt enkelt bara det amerikanska? Kjell Östbergs Palme-böcker också är med på listan känns väl mer tippat, men tror min bok faktiskt ligger närmare Hustvedt i ämne och tonläge.

Fotot ovan: Chris Maluszynski

*****

I nya Granta finns ett härligt, 47-tidigt samtal med två av världens bästa novellförfattare: Mavis Gallant och Jhumpa Lahiri.

Granta-sajten har film från deras samtal i Paris.

För gallantomaner känns det här lite som om Salinger plötsligt bestämt sig för att göra en realityshow för Vh1.

Fler bloggar