Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Karin Henriksson

Karin Henriksson

Av Karin Henriksson

– Ett slag i ansiktet, är den kollektiva reaktionen i USA:s gay community som röstade på Barack Obama.

Kritiken gäller Obamas beslut att låta Rick Warren, en av USA:s mest kända väckelsekristna pastorer och författare till superbästsäljaren The Purpose Driven Life, leda bönen vid invigningsceremonin den 20 januari.

Warren är inte en typisk företrädare för den kristna högern utan har engagerat sig i kampen mot aids i Afrika och fattigdom, men han var en förespråkare för ”Proposition 8” eller folkomröstningen i Kalifornien om att förbjuda enkönade äktenskap.

Filmsnuttar med citat från Warren visas där han talar om pedofili och incest i samma andetag som han framhåller att äktenskap ingåtts i alla kulturer i 5000 år mellan en man och en kvinna.

Ilskan tilltar i homosexuella kretsar, där man invänder mot att Obama upphöjer Warren på detta sätt efter de långa åtta år de fått utstå. Obama fick gå i svaromål på torsdagens presskonferens där han sa att man måste kunna vara oense utan att göra det på ett otrevligt sätt – och att han alltid varit en förespråkare för lika rättigheter för homosexuella (inbegrep dock aldrig homoäktenskap, bara partnerskap).

Till saken hör att Obama och republikanen John McCain deltog i en utfrågning med Warren under valrörelsen. Det ansågs allmänt att Obama ”förlorade” duellen och från vänsterhåll framhölls att frågorna var vinklade.

Det här är den hittills värsta stormen under övergångsperioden och Huffington Post återger de ”talking points” Obama-staben tvingats tota ihop för att bemöta stormen.

Fler bloggar