Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Martin Gelin

Martin Gelin

av Martin Gelin

Baptistpastorn Rick Warren ska hålla tal under Obamas invigningsceremoni.
Warren representerar den någorlunda toleranta, kristna ”mitten” – han är mer Billy Graham än James Dobson, och han gästade Bill Clintons Global Initiative-konferens i somras – men samtidigt går det inte att komma ifrån att han representerar åsikter som inte längre borde vara acceptabla på en presidentinvigningsceremoni år 2009: Warren är emot abort och stamcellsforskning, har jämfört homoäktenskap med polygami, och vägrat kritisera regeringens godkännande av tortyr.

USA:s kristna vänster är inte glada.

Rent politiskt är det säkert effektivt. En stor majoritet av USA:s befolkning avgudar Warren. (jag är inte en av dem). Målet för Obama är väl att slippa få sin tro associerad med Jeremiah Wright, och om det finns en enda förmildrande omständighet med detta så är det väl att nyheten förhoppningsvis får pastor Wright att explodera av ilska.

I somras skrev jag en artikel från Rick Warrens megakyrka Saddleback, i Orange County (notera dock att dårarna som demonstrerar utanför inte har något med Warren att göra, de protesterar mot Obama).

Fler bloggar