Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Karin Henriksson

Karin Henriksson

Av Karin Henriksson

Reaktionerna på Barack Obamas tilltänkta ekonomiska toppgäng var inte bara positiva, utan det framhålls att i synnerhet Lawrence Summers var medskyldig i skapandet av de derivat som bidragit till finanskrisen och att Timothy Geithner har en del att svara för sig rörande årets olika dyrbara och inte helt lyckade ”bailouts”.

En rad bara för att flagga för en klarögd genomgång av händelseförloppet i Chicago där Obama kallar till presskonferens varje dag. Enligt Rich Lowry i National Review (och i New York Post) har Obama tvingats agera med ”hänsynslös pragmatism” och skapat den Clinton III-era som Hillary drömde om.

Det verkliga lackmuspappret rörande Obamas ideologiska böjelser (som vi ju diskuterat en del på den här bloggen) kan bli rätten att organisera sig. Fackföreningsrörelsen satsade mängder av miljoner på Obamas kandidatur och väntar otåligt på infriandet av löftet att baxa igenom en lag om ett nytt omröstningsförfarande på arbetsplatserna – som arbetsgivarna motsätter sig å det bestämdaste.

Fler bloggar