Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Karin Henriksson

Karin Henriksson

Av Karin Henriksson

Det kom ett mejl med rubriken: En sista chans att kämpa för vår författning.

Utgångspunkten är det gamla – osannolika – ryktet att Barack Obamas förfalskat sitt födelseintyg (birth certificate). Han föddes i själva verket i Kenya och inte på Hawaii – och skulle således inte uppfylla kravet i grundlagen på att vara ”a natural born citizen”.

– Elektorskollegiet röstar den 15 december – vi har mindre än 30 dagar i frihet, manar avsändaren Janet Porter i organisationen Faith2Action.

Motståndarsidan var f ö också redo med ett författningsrättsligt spörsmål. John McCain föddes nämligen i den amerikanska kanalzonen i Panama (såvida inte hans papper också var förfalskade…) och frågan som grundlagsexperter redan grunnat på gällde huruvida detta verkligen uppfyller kraven på att vara ”natural born”.

På sina håll är man alltså inte redo att ge sig. En videolänk skickas runt där Obama-väljare visar sig helt okunniga om demokratiska kongressrepresentanter men vet svaren på alla frågor om Sarah Palin (närheten till Ryssland, gravida tonårsdottern, klädinköpen m m). Tesen lyder att medierna illvilligt spridit de här uppgifterna men kvävt information om kongressens verkliga och underförstått fula makthavare, Nancy Pelosi, Harry Reid, Barney Frank m fl.

Men för att detta verkligen skulle bevisa något borde ju republikanska väljare tillfrågas om de t ex vet vem Mitch McConnell är (minoritetsledare i senaten). Och samma väljare skulle förmodligen ha vetat mer om Monica Lewinsky, Linda Tripp och vilken färg det var på den berömda spermafläckade klänningen än om detaljerna i Bill Clintons politik.

Fler bloggar