Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Karin Henriksson

Karin Henriksson

Av Karin Henriksson

Tankar på ett truck stop. På bara några veckor har priset gått ner med en dollar per gallon, till så lite som 2:65 dollar.

Detta får många, inklusive mig, att undra om inte amerikanernas ny- och senpåkomna vilja att spara energi och köpa mindre bilar kommer att avta raskt.

Vid lunchpausen lite senare på en av USA:s oräkneliga infartsvägar där snabbmatställen och butiker och bilverkstäder ligger i oändliga tröstlösa rader var det bara en skylt som antydde att just denna stad, High Point, ligger i Södern. På andra sidan gatan låg Biscuitville där man säljer nybakade biscuits, ett slags brödbullar.

Bilarna som gled förbi i en jämn ström var så gott som alla tillverkade i Detroit: stora suvar, stora pick-uper, stora vans, stora personbilar. Varför, undrar man då, befinner sig GM, Ford och Chrysler på randen till konkurs?

Här, i nu avlidne ärkekonservative senatorn Jesse Helms (känd som Senator No och för att försåtligt ha utnyttjat rasfördomar i valkampanjer) gamla fäste syns gott om McCain-Palin-skyltar på gräsmattor som lyser smaragdgröna i den strålande höstsolen. Men i söndagens Charlotte Observer noteras att alla utsocknes som flyttat hit, från exempelvis Florida och New York, gör att North Carolina överraskande förvandlats till en ”toss up”-stat. Dessutom med ovanligt många kvinnor som ställer upp i de lokala valen, exempelvis den nervpirrande striden mellan den sittande senatorn Elizabeth Dole och den demokratiska uppstickaren Kay Hagan. Ett skäl kan vara att Hagan har ett betydligt högre tempo i sin kampanj

I familjen Dole, Elizabeth och maken Bob, tycker man inte att ålder ska vara ett hinder i politiken. Elizabeth Dole ställer upp för omval som 72-åring, och den f d majoritetsledaren i senaten var fyllda 73 valhösten 1996 när han försökte peta Bill Clinton. Det misslyckades, bl a för att hans egen bitska humor ersattes av en image som en sur-gubbe-image som fräste eller väste ”Where’s the outrage?” om Clinton.

Alla fyra kandidaterna gör nedslag i North Carolina i dagarna.

Fler bloggar