Martin Gelin om amerikansk politik och kultur

Martin Gelin

Martin Gelin

av Martin Gelin

David Leonhardt på New York Times är en av de mest pedagogiska businessjournalisterna där ute. I går skrev han en behändig artikel om den rådande finanskrisen och vad det egentligen är kongressen bråkar om.
I väldigt stora drag handlar det om att de försöker hitta en balans mellan ett belopp som hjälper bankerna i riskzonen, och ett belopp som inte belastar skattebetalarna allt för mycket. Uttrycket ”bailout” (lösa ut) är lite missvisande, eftersom det inte handlar om ett engångsbidrag utan snarare om en investering – staten köper helt enkelt upp bankernas lägst värderade tillgångar.

Leonhardt skriver även på en nystartad blogg, Economix, som är värd att följa just nu. Den är lite sådär livsstilsaktig, som Tim Harfords ekonomiska selfhelp-spalt i Financial Times.

Annars rekommenderar jag Tyler Cowens blogg Marginal Revolution för kloka små insikter i finanssituationen.

Dagens trivia: Barney Frank, demokraten som just nu poserar på SvD:s förstasida (och på bilden här ovan) var roommate med Conan O’Brien när de gick på Harvard hade Conan O’Brien som praktikant när Conan gick i high school (tack Olle för faktakoll).
Dessutom: rätt bra på budgetförhandlingar.

Fler bloggar