Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

Till slut, efter mer än 15 år, har man alltså lyckats finna och gripa Ratko Mladić, den bosnienserbiske överbefälhavaren under Bosnienkriget 1992–95, ansvarig bland annat för Srebrenicamassakern.

Gripandet är säkerligen av största vikt för försoningsprocessen på Balkan. Han var den siste av de jugoslaviska krigens huvudsakliga förbrytare på fri fot – nästan tio år har gått sedan Slobodan Milošević åtalades och greps för brott mot mänskligheten av Haagtribunalen (han hann dock avlida innan rättegångarna avslutats, 2006), medan Mladićs kumpan Radovan Karadžić utlämnades till samma instans 2008.

Flera år efter kriget råder fortfarande urgamla maktstrukturer på Balkan, blandade med folkliga offermyter, konstaterade Richard Swartz i understreckaren ”Balkan fast i militärens och mytens makt” (14/6 2005), vilket han såg som en förklaring till att Mladić och Karadžić då ännu inte utlämnats.

I en understreckare 2007, ”Endast rättvisa kan ge hållbar försoning”, skrev Joakim Molander om vikten av att Karadžić och Mladić ställs inför rätta för att en försoningsprocess mellan folken i Bosnien och Hercegovina ska kunna påbörjas.

Nu är det med andra ord upp till bevis för Haagtribunalen (Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, ICTY), som upprättades 1993 av FN:s säkerhetsråd – inspirerat av andra världskrigets Nürnbergrättegångar – som ett sätt att på basen av internationell straffrätt utkräva ansvar för krigsförbrytelser.

Tribunalen har dock omgetts av såväl skepsis som befogad kritik genom åren. I understreckaren ”Srebrenica, ett misslyckande för tribunalen” (11/7 2005) redogjorde Agneta Bohman för svårigheterna att nå upp till de förväntningar som tynger tribunaler av denna typ.

Läs även fler understreckare om Balkankrigen och deras efterspel:

* ”På Balkan gäller segra och besegra”

* ”Europeiska värden slår inte rot på Balkan”

* ”Balkankrigen belysta av serbiska källor”

* ”Landet med fjorton regeringar”

* ”På Balkan gick alla medier i takt”

Fler bloggar