Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

I dagens understreckare skriver Kristoffer Leandoer om den samtida vietnamesiska litteraturen. I mycket, påpekar han, är det detsamma som den exilvietnamesiska litteraturen: den som skrivs inom landets gränser är oftast vingklippt av censuren. Den starkt begränsade yttrandefriheten i Vietnam – som bland annat medfört att bloggare med för regimen obekväma åsikter tenderar att gripas, gärna ”misstänkta för terrorism”, går Leandoer närmare in på i morgondagens uppföljande understreckare. Missa inte den!

Med tanke på dess utsatta villkor (möjligen delvis på grund av dem?) är emellertid den vietnamesiskt förankrade litteraturen livskraftig och internationellt framgångsrik. Häromåret blev den Vietnamfödde australiern Nam Le en av litteraturvärldens mest uppmärksammade debutanter med sin novellsamling ”Båten”, och i våras har den svenska översättningen av kanadensiskan Kim Thúys debut ”Ru”, en självbiografiskt färgad roman om en familj som tvingas fly landet efter Vietnamkriget, fått ett entusiastiskt mottagande.

Många fler har kommit på svenska under senare år, framför allt genom Bokförlaget Tranans försorg, däribland romaner som Ma Van Khangs ”Mot strömmen”, Le Minh Khues ”Monsunens sista regn”, novellsamlingar som Nguyên Huy Thiêps ”Skogens salt”, Phan Thi Vang Anhs ”När man är ung”, Doan Les ”Dubbelsängen i Chua”, Ho Anh Thais ”Bakom den röda dimman”, novellantologin ”Eldsommar, juliregn” och poesiantologin ”Till: igår”.

Vi tenderar ju annars för det mesta att blicka västerut och riskerar därmed att missa mycket av det som pågår i de variationsrika asiatiska kulturerna. Viss orientering har man ändå kunnat skaffa sig genom initierade understreckare om den samtida litteraturen i områden som Japan, Kina, Ryssland, arabvärlden och Singapore – samt om filmkonsten i Thailand och Sydkorea

För mer om Vietnam, och särskilt om hur landet bearbetat det traumatiska inbördeskriget, läs även:

* ”USA och Vietnam går igenom kriget igen”

* ”Vietnam förändrar sitt förflutna”

Fler bloggar