Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

Som många har konstaterat har det gångna året varit något av ett grisens år (om än inte enligt den kinesiska zodiaken), med svininfluensan och Djurrättsalliansens avslöjande om vanvården på svenska grisgårdar, som nog fick en och annan att byta ut den traditionella julskinkan.

Från djurindustrin nås vi med jämna mellanrum av likartade skandaler – så sent som i våras gällde det exempelvis dunproduktionen. Som jag tidigare haft anledning att notera här på bloggen tyder detta på att någonting skaver i glappet mellan vår moraliska inställning till djuren och vår animalieindustriella praktik.

Att definiera gränserna för vad som är rätt och riktigt i ”hanterandet” av djur har dock aldrig varit någon enkel sak. Om den skiftande synen på djurens rättigheter skriver Jesús Alcalá under strecket i dag.

”Under en stor del av den tid då filosofin och rättsläran intresserat människan har man närmat sig djurens ställning precis utifrån de premisser Augustinus och Thomas ställde upp: livets helgd är rättesnöret och varje avvikelse från normen måste kunna motiveras. Uttryckt juridiskt: bevisbördan vilar på den som argumenterar för intrång i andra levande varelsers liv. I vårt moderna tänkande råder den omvända bevisbördan.”

”Vad är då ett hälsosamt och naturligt liv för djuren i vår kultur?”, frågar sig å sin sida Tom Kettunen i morgondagens understreckare, med anledning av den nyutkomna boken ”Djuren i kulturen. Hur naturligt kan våra husdjur leva?” av Pär Segerdahl (som själv skrivit om dessa frågor på streckarplats):

”Kunde det vara så att grisarnas kannibalism och svansbitande i trånga utrymmen är nya former av naturligt beteende som de utvecklat i sina nya livsmiljöer? Nej. Idén om det kulturella, naturliga beteendet kan inte sträcka sig så långt, eftersom det i det industriella produktionssystemet inte finns något utrymme för samspel mellan djur och miljö. Grisarnas stereotypa tvångsbeteenden verkar tvärtom vara tydliga tecken på att grisarna lever i omständigheter som de inte lyckats anpassa sina liv till.”

Missa inte den [Uppdatering måndag: nu här]! Grisar har förresten även haft huvudrollen i ett par andra streckare på senare tid:

* ”Grymt underskattad kusin från landet”

* ”Att höra svinets suckan”

[Foto: Gorm Kallestad/Scanpix]

Fler bloggar