Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

Det har siats om saken i många år, men nu verkar e-böckernas och läsplattornas tid till sist faktiskt vara kommen. Att allting som kan översättas till ettor och nollor – som text, ljud och bild – förr eller senare börjar spridas i den digitala vinden är knappast ägnat attförvåna. Men först nyligen har digitala läsplattor blivit eftertraktade – inte minst genom internetbokhandeln Amazons ”Kindle”, som sedan slutet av oktober även finns på den svenska marknaden. Samtidigt fortsätter Google sitt lika omfattande som kontroversiella inskanningsprojekt av böcker – tillgängliga genom Google Book Search. Sedan 2004 lär man ha skannat in närmare tio miljoner böcker.

Att det är nu det händer kan man även avläsa av de senaste veckornas rubriker i SvD: ”Läsplatta ger novellen ny framtid”, ”Google öppnar e-boksbutik nästa år”, ”Google editions erbjuder 500 000 verk”, ”Framtidens bokhandel”, ”Nu får pappersboken konkurrens” och ”Skön ny läsvärld med platta i knät”

Googles ambition ”att organisera all världens information och göra den tillgänglig och användbar överallt”, inklusive alla de böcker vars rättighetsinnehavare inte aktivt motsätter sig detta, har för all del stött på kritik.

Att den också är lovvärd, och att kritiken snarast är ett uttryck för seglivade omständigheter som begränsar den kulturella allmänningen, menade medievetaren och forskningschefen på Kungliga Biblioteket, Pelle Snickars i understreckaren ”Google avslöjar upphovsrätten som relativ” (17/10)

Inte helt oväntat uppstod med anledning av understreckaren en debatt på SvD:s kultursidor, som i dag avslutas med en slutreplik av streckarskribenten. Läs gärna de tidigare inläggen, av Förläggareföreningens ordförande Kjell Bohlund (22/10), av Sveriges Författarförbunds ordförande Mats Söderlund (26/10), av Peter Sunde Kolmisoppi, en av The Pirate Bays grundare (28/10) och av Karl-Erik Tallmo, författare till en kommande bok om upphovsrättens historia (3/11).

Det har som sagt siats om dessa nya villkor för boken ett bra tag redan. I januari 1996 anmälde litteraturvetaren Johan Svedjedal en bok av Bill Gates i en understreckare. Där konstaterade han apropå de gryende datautopierna:

”Jag skulle gärna äga en portabel e-bok med tillgång till alla nätets dokument. Men kan den ersätta känslan av att bläddra i en vacker bok, vältryckt på noga utvalt papper? Knappast. En kvalitetsbok är redan i sig multimedial, och vad gäller bokhantverk blir e-boken ingenting annat än en ersatz-bok. Det är inte otroligt att informationsteknologin skapar en motrevolution inom kvalitetslitteraturen. I en värld överbefolkad av texter kommer kvalitetsstämplarnas roll att bli än viktigare – och författare att sträva efter att komma ut på ansedda förlag och att göra det i vackert utstyrda böcker.”

Fyra år senare återkom han med en dubbelstreckare om det litterära verkets villkor i massmarknadens och digitaliseringens tidevarv, avslutad med iakttagelsen:

”Datoriseringen av samhället må vara en medial revolution som i betydelse ligger någonstans mellan boktryckarkonstens och tv:s genombrott. Men det krävs mer än en datorrevolution för att ta kål på den tryckta boken. Ännu är det för tidigt att börja med sorgesångerna över Gutenbergs uppfinning – även om bokens och skriftkulturens framtid lär ligga på andra ställen än enbart i trycksvärtans, papperets och pärmarnas land. I själva verket finns den i fler medier än veckan har dagar.”

* ”Bokens framtid i IT-revolutionens tidevarv”

* ”Boken i det globala flödet av text, ljud och bild”

Mycket vatten må ha runnit under cyberbroarna sedan dess (om Google som en makthavare att räkna med skrev förresten Nicklas Lundblad bara några månader innan inskanningsprojektet tog sin början), men fortfarande tycks det förhastat att betrakta digitala böcker som ett hot mot (snarare än ett komplement till) den tryckta bokens existens.

Och också upphovsrättsproblematiken är ju långt ifrån löst. Men kontrastera gärna Axel Rafaels understreckare om ”författarrättens varaktighet” från 1919 med senare års tankegångar, som de kommit till uttryck under strecket:

* ”Upphovsrätten – ockult men ständigt aktuell”

* ”It – en revolution för kunskap eller för marknaden?”

* ”Upphovsrätt och boktryck i hand i hand”

* ”Upphovsmän borde själva bli pirater”

* ”Vad pirater och anti-pirater borde tala om”

* ”Slaget om fildelning är bara början”

Fler bloggar