Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

I går gick sydafrikanerna till valurnorna, med väntat resultat: till 15 år av ANC-styre kommer nu att läggas ytterligare fem. African National Congress har med andra ord obrutet varit regeringsparti alltsedan apartheid avskaffades och de första fria valen hölls 1994. Mer om gårdagens val, som trots allt förmodas innebära en viss tillbakagång för ANC, skamfilat som partiet är av anklagelser om korruption, kan man läsa här och här.

Vägen till fria val och social rättvisa i Sydafrika var som bekant lång och våldsam. ANC var ursprungligen en gerillarörelse som kämpade mot förtrycket från den styrande vita minoriteten. Men även i den vita delen av befolkningen fanns det för all del viktiga motståndskrafter. En betydelsefull sådan var författaren Nadine Gordimer (f 1923).

Gordimer anslöt sig tidigt till ANC och verkade även på andra sätt mot orättvisorna i hemlandet. Hennes öppna opposition mot apartheid, framför allt från och med 60-talet, medförde att hennes böcker tidvis var förbjudna i Sydafrika. 1991 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.

När de första valen till sist skulle verklighet engagerade sig Gordimer i Matlastiftelsen, som verkade för att utbilda väljarkåren i ett land där läskunnigheten var låg och bara ett fåtal hade tillgång till den information som länkats ut av den vita regimen, eller ens talade dess språk.

I en understreckare i SvD den 19 april 1994, en vecka innan de första fria valen, skrev Gordimer om detta arbete, och om vad valet i själva verket innebar:

”Detta land reser sig ur hela det koloniala förflutnas grav, ett förflutet som i århundraden och årtionden i olika proportioner delats av holländare, fransmän, britter och deras tillskott av andra européer; detta vanlottade folk reser sig ur sin grav av segregerat boende, lägerstäder, slumskolor, arbetsrestriktioner och tvångsförflyttningar från en landsända till en annan, där all mänsklig strävan och värdighet legat begravd under den förödmjukande diskrimineringen av ras och hudfärg.”

Läs den i sin helhet här:

* ”Utbildning krävs inför val i Sydafrika”

Mer om Sydafrikas predikament kan man förslagsvis läsa i Anders Carlssons streckare om fotografen David Goldblatt (av Gordimer kallad ”kriminalfotograf – ”brottsplatsen är Sydafrika, brottsrubriceringen rasism och uppdraget att säkra historiska bevis”), i Hans Ingvar Roths streckare om den kontroversielle Thabo Mbeki (som 1999 efterträdde Nelson Mandela som ANC:s ledare, och som i fjol ersattes av Jacob Zuma), samt i Per Holmers streckare om landets afrikaans-språkiga litteratur (afrikaans är landets andra språk av elva officiella, mindre än xhosa men större än engelska).

Mer om Nadine Gordimer kan man förslagsvis läsa i Per Wästbergs artikel på Svenska Akademiens hemsida (dock enbart på engelska, tydligen), här.

[Foto: Anders Holmström/Scanpix, 1991]

Fler bloggar