Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

”Internet var till en början en libertarians dröm om total frihet, men har i stället utvecklats till en av nationalstaten kontrollerad plats. Diktaturer har med den nya teknikens hjälp dessutom lyckats stärka sin ställning. Men slaget om nätherraväldet är ännu inte avgjort.”

Så löd ingressen till understreckaren ”Nationalstaten bygger murar i cyberrymden” , den 22 maj 2006, kring frågan om kontrollen över internet.

Rättegången mot fildelarsajten Pirate Bay, som i dag inletts, är onekligen en historiskt betydande sammandrabbning mellan idealister, lagstiftare och kommersiella krafter – en milstolpe i den kollisionskurs som hela tiden präglat it-samhällets framväxt.

De senaste åren har konsekvenserna av it-revolutionen nagelfarits i ett flertal understreckare, som alla gripit efter nödvändig nyansering, kontextualisering och problematisering.

Man har till exempel kunnat – och kan här på svd.se fortfarande – läsa understreckare som tacklat innebörden av fenomen som Google, Youtube, Wikipedia, mp3-spelare, webb 2.0, Här har diskuterats saker som internets historia, den digital teknikens konsekvenser för lagring av musik och arkivering av kulturarvet, samt den alltmer utsuddade gränsen mellan individuella datorer och det globala nätverket.

Och här har skrivits om upphovsrättens uppkomst, om dess nya villkor i it-samhället, om dess förmodade framtid samt om den fria informationens historia och pionjärer, om dess utmaningar, hotbilder och kreativa potential .

Just upphovsrätten är förstås en central tvistefråga, mer aktuell nu än kanske någonsin. Men dess problematik är ingalunda ny. Redan under Under streckets första år, den 10 mars 1919, skrev nationalekonomen Axel Raphael om problematiken, under rubriken ”Författarrättens varaktighet”. Många av hans resonemang känns för all del föråldrade, rentav främmande ur dagens utsiktspunkt, men är inte desto mindre – kanske just därför – tankeväckande läsning. Den finns från och med nu tillgänglig här.

Och apropå pirater – under strecket har det förstås också skrivits om den sjörövande sorten:

* ”Frihet, jämlikhet och blodbad”

* ”Pirater i Alger plågade Europa i tre sekler”

* ”Juridiskt kaos på världshaven”

* ”Vikingarna var en viktig del av Europas historia”

Fler bloggar