Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

Ifall det har undgått någon: i dag är det 200 år sedan Charles Darwin föddes. (För övrigt samma dag som en annan förgrundsgestalt för den västerländska moderniteten, Abraham Lincoln.) I år är det dessutom 150 år sedan Darwins mest inflytelserika arbete, ”Om arternas uppkomst”, gavs ut.

darwin
I dagens streckare skriver Nils Nykvist inte så mycket om vare sig Charles Darwins liv eller om hans revolutionerande idé om det naturliga urvalet, utan om en betydelsefull men nästan helt förbisedd forskning som Darwin ägnade sig åt under sina sista år, nämligen om daggmaskar och mullbildning – ”Charles Darwin grävde upp fakta om daggmaskar”.

Om Darwins historiska sammanhang och intellektuella arv – darwinismen och idén att förändringarna i naturen saknar moral och avsikt – skrev Kristian Donner i en streckare som publicerades när jubileumsåret inleddes, ”Den amoraliska naturen fyller 150 år”.

Om författaren och personen Charles Darwin – ”verklighetsiakttagaren” – skrev för exakt 50 år sedan Knut Hagberg, som samma år redigerade Darwins ”Självbiografi och andra skrifter” (Natur och Kultur, 1959). Den streckaren (som faktiskt även den särskilt lyfter fram arbetet med daggmaskarna) kan läsas här: ”Människan Darwin”.

200-årsdagen firas förstås både vitt och brett. Bland annat anordnar Naturhistoriska riksmuseet i kväll en ”bioteologisk debatt” med Torbjörn Fagerström och Carl Reinhold Bråkenhielm. År 2005 gav de tillsammans ut boken ”Gud och Darwin – känner de varandra?”, som anmäldes i understreckaren ”Gud och Darwin möts i bioteologin” (27/5 2006).

De senaste åren har många andra infallsvinklar och angreppssätt på Darwin och hans ism hittat in under strecket, däribland:

* ”Evolutionsläran som fostrare av tanken” av Pär Segerdahl

* ”De biologiska idéernas evolution” av Kristian Donner

* ”Kan Darwin förklara tron på Gud?” av Peter Gärdenfors

* ”Naturen bryr sig inte om Darwin” av Fredrik Lundberg

Fler bloggar