Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Babyshambles-sångaren Pete Doherty ber Tyskland om ursäkt efter att ha sjungit nazi-versionen av tyska nationalsången under ett framträdande i München i lördags. Han buades ut och en radiosändning av konserten avbröts.

Doherty sjöng Deutschlandlied, som inleds med textraden ”Deutschland, Deutschland über alles”, som sjöngs under nazitiden och som numera är förbjuden i Tyskland. Sedan 1952 används tredje strofen ”Einigkeit und Recht und Freiheit”, som Tysklands nationalsång.

En talesman för Doherty säger, enligt Sky News, att sångaren sjöng strofen av misstag och inte menade att såra någon. “Han var omedveten om kontroversen kring den tyska nationalsången och han ber verkligen om ursäkt om han förolämpat någon”, fortsatte talesmannen. Hon tillade: “Peter är själv av judiskt ursprung och har kämpat mot rasism och fascism med massor av organisationer inklusive Love Music Hate Racism. Det är ett ämne han känner mycket starkt för.”

Efter att han sjungit nationalsången fortsatte Pete Doherty, killen som ofta hamnar i trubbel på grund av drogmissbruk, med ytterligare fem låtar innan festivalorganisatörerna bad honom sluta.

Kolla nedan (eller här) när Doherty, känd från The Libertines, sjunger Hit the road Jack i Allsång på Skansen-anda och sedan plötsligt börjar plötsligt sjunga den förbjudna nationalsångsversen.