Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Precis varit på presskonferens med årets Polarpris-mottagare, Peter Gabriel och José Antonio Abreu. Den sistnämnde fick en fråga om sina visioner och pratade nästan hela den utmätta tiden, vilket var så där.

José Antonio Abreu är den venezuelanske dirigenten, kompositören och ex-kulturministern som för 32 år sedan startade stiftelsen Systemet med visionen att ge fattiga barn en bättre start i livet genom att lära dem spela instrument. Hittills har en miljon barn fått utbildningen som är helt gratis.

– I år har vi 300 000 studenter, konstaterade han.

Peter Gabriel lämnade progrockbandet (eller symfonirockare som en del säger) Genesis 1975 men bandet fortsatte att vara lika populärt, nu med trummisen Phil Collins som sångare. Peter Gabriel inledde en solokarriär och fick en världshit 1986 med Sledgehammer, som blev en av MTV:s mest spelades videor någonsin, mycket för att den var så visuellt nyskapande med ständiga klipp med allt från spermier, blodkärl, tpg runt ansiktet, fiskar i örat, fruktattacker och dansande broilers. Han fick också framgångar med låtar som Solsbury hill, Games without frontiers och Don‚t give up, en vacker ballad som han sjunger med Kate Bush.
Han blev tidigt intresserad så kallad världsmusik och är en drivande kraft bakom Womad, World of music, arts and dance. Han har också byggt studion Real world studios, spelat med musiker som Nusrat Fateh Ali Khan och Youssou N’dour, satsat på multimedia och engagerat sig i frågor om mänskliga rättigheter.
Alla undrade naturligtvis om Genesis ska återförenas med honom i spetsen.

– Vi håller på att kolla in olika scenkostymer, skämtade han och tillade:
– Jag funderar på det men har inga planer på konserter nu. Men jag utesluter det inte.

Han har också ett nytt musikprojekt på gång där artister gör varandras låtar. Albumet ska mixas klart nu i september.
– Tre artister har gjort mina låtar, Paul Simon, Lou Reed och Magnetic Field och det ska bli kul att höra hur det låter, säger Peter Gabriel.

Polarpriset, officiellt Polar Music Prize, musikpris instiftades 1989 av Stikkan Anderson genom en donation till Musikaliska akademien. Priset utdelades första gången 1992 och är inte begränsat i musikgenre. Kungen delar ut priset. Roligast var det när Bob Dylan lyckades se sur ut under hela galakvällen 2000. Priset på en miljon kronor vardera delas ut på måndagskvällen i Konserthuset, Stockholm. Dessutom får Gabriel och Abreu konstverk signerade Karin Mamma Andersson och Jochum Nordström.

Pristagare
1992 Paul McCartney, de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen
1993 Dizzy Gillespie (postumt), Witold Lutoslawski
1994 Quincy Jones, Nikolaus Harnoncourt
1995 Elton John, Mstislav Rostropovitj
1996 Joni Mitchell, Pierre Boulez
1997 Bruce Springsteen, Eric Ericson
1998 Ray Charles, Ravi Shankar
1999 Stevie Wonder, Iannis Xenakis
2000 Bob Dylan, Isaac Stern
2001 Burt Bacharach, Robert Moog, Karlheinz Stockhausen
2002 Miriam Makeba, Sofija Gubajdulina
2003 Keith Jarrett
2004 B.B. King, György Ligeti
2005 Gilberto Gil, Dietrich Fischer-Dieskau
2006 Led Zeppelin, Valerij Gergijev
2007 Sonny Rollins, Steve Reich
2008 Pink Floyd, Renée Fleming
2009 José Antonio Abreu, Peter Gabriel

Kolla in nedan när Peter Gabriel gör Sledgehammer (eller här).