Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Pianisten Dave Brubeck, 88, ska framföra hela albumet Time out på söndag på jazzfestivalen i Montreal. Plattan kom för 50 år sedan och sålde strålande. Det var ett bra år för jazzen. Andra milstolpar var Kind of blue och Sketches of Spain med Miles Davis, Mingus Ah Um med Charles Mingus, Giant steps med John Coltrane och The shape of jazz to come med Ornette Coleman.

Dave Brubeck släppte singeln Take five tillsammans med Blue rondo à la Turk och fick en miljonsäljare. Nu säger han till USA Today: “Det är underbart för vi gjorde ett experimentellt album. Jag pratade inte med någon på skivbolaget Columbia för jag visste att de skulle vara mot det. Och det var dom.”

Han förklarar i intervjun att Columbia hade tre oskrivna regler och Brubeck bröt mot dem alla. Så när albumet var klart hade det bara originalmaterial, inga standardlåtar. Det gick inte att dansa till musiken och så fanns det en teckning på omslaget.

Skivbolagen brukar ju ofta berömma sig av att ha tagit fram artister och låtit dem utvecklas i fred. Här verkar det mer handla om att Brubeck gjorde allting i motsats till vad skivbossarna ville. Och fick ändå en miljonsäljare. Hur som helst har SonyBMG nu kommit med underbara återutgivningar med Kind of blue, Sketches of Spain, Mingus Ah Um och just Time Out. Det verkar som 1959 motsvarar popens 1967. Allt exploderade.

Här är är min artikel om Kind of blue i SvD tidigare i år och på videon nedan spelar Dave Brubecks kvartett (Dave Brubeck, piano, Paul Desmond, altsax, Eugene Wright, bas och Joe Morello, trummor) Take Five i Berlin 1966. Samma sättning som på skivan.