Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster


FOTO: Scanpix Candace Bushnell, som skrivit Sex and the city
och Lipstick jungle

Har nästan läst ut Candace Bushnells bok Läppstiftsdjungel. Hon skrev ju världssuccén Sex and the city och nu har även Lipstick jungle blivit tv-serie (kommer i Canal plus i september). Boken skiljer sig rätt mycket från SATC. Visserligen handlar den en hel del om Wendy, Nico och Victorys relationer men framförallt är det en bok om karriär, makt och vem som ska bestämma i företagen – nämligen kvinnor.
Det är mycket grubblande om vad som händer när man börjar tjäna pengar och då handlar det inte om vanliga svenska så kallade höga löner. Här är det uppe på miljon- och miljardnivåer och det är dollar det handlar om. Modedesignern Victory funderar på vad som skulle hända om hon plötsligt får 25 miljoner dollar för sitt företag. Men i en diskussion om vad man kan göra med så mycket pengar säger någon att det räcker inte ens till att köpa ett flygplan….allt är ju relativt.
Den nya typen av mäktiga kvinnor beskriver Bushnell så här: “De var inte hårda som flinta och de var inte besatta av den ålderdomliga tanken att om man var tillsammans med en mäktig man så blev man själv viktigare.Den nya maktkvinnan ville umgås med andra mäktiga kvinnor. De ville att kvinnorna skulle styra världen, inte männen.”
Wendy, som är vd för ett filmföretag, konstaterar: “Vi har en massa förutfattade meningar om män, men de är helt fel. Män är bara små svaga och rädda människor med vidhäftade penisar.”
Ska bli kul att se om tv-serien vågar skildra boken eller om de ska tona ner alltihop i ett Hollywoodtöcken!