Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Under de senaste veckorna har det varit en omfattande diskussion om vem som kommer att regera Sverige och med vilket stöd vid olika tänkbara valresultat. En del debattörer verkar helt ha glömt bort att minoritetsregeringar är ett normaltillstånd för den svenska demokratin. Ytterligare förvirring har orsakats av en förändring av  regeringsformen som har skett sedan föregående val, vilken innebär att om en statsminister inte avgår efter riksdagsvalet ska förtroendet för honom eller henne prövas av riksdagen senast två veckor efter att den samlats.

I all denna förvirring är det skönt att det finns statsvetare som Lars Davidsson som kan reda ut dessa frågetecken. I ett inlägg på statsvetarbloggen Politologerna  förklarar han vad som gäller och beskriver den praxis som åtminstone tidigare har tillämpats i riksdagen och som underlättar för minoritetsregeringar att få igenom sina förslag. Du hittar Lars Davidsson inlägg här.

För en vecka sedan lanserades även en ny statsvetarblogg, Om makt och politik. I ett inlägg på den bloggen ger Torbjörn Bergman ytterligare information kring vad som gäller när en regering ska utses efter höstens val. Inlägget, som är på engelska, hittar du här.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv