Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Sommarens följetong med kartor över partiers valresultat i Stockholm har i dag nått fram till det sista av riksdagspartierna, Sverigedemokraterna (för introduktion till serien se här). I 2010 års riksdagsval fick Sverigedemokraterna 3,2 procent av rösterna i Stockholms kommun. Det är en mindre andel än i riket totalt (5,7 procent).

Om vi ser till Stockholms 503 valdistrikt så varierade stödet för Sverigedemokraterna mellan 0,4 och 9,8 procent.  Starkast stöd har SD i Yttre västerort, i Vällingby och Hässelby. På andra sidan av fördelningen hittar vi de valdistrikt där SD fick minst stöd. Det är en blandning av valdistrikt i olika delar av kommunen. De tre valdistrikt där SD fick minst stöd finns i Bromma, Karlberg och Tensta.

Riksdagsval 2010, Stockholms kommun, Sverigedemokraterna

Störst stöd % Minst stöd %
Vällingby 5 Grimsta V 9,8 Västerled 15 Ålsten S 0,4
Hässelby 1 Hässelby Strand V 9,2 Matteus 15 Karlberg S 0,5
Hässelby 7 Hässelby Gård N 9,2 Spånga 13 Tensta mellersta 0,5

 

I kartan nedan illustreras Sverigedemokraternas stöd i riksdagsvalet 2010, i Stockholms kommun och efter valdistrikt (klicka på kartan för en större bild). Distrikten har delats in i fem likstora grupper, eller kvintiler, efter stödet för SD.  Den första kvintilen består med andra ord av den femtedel distrikt där SD fick minst stöd. I kartan har dessa distrikt fått en mörkgrå färg. Den andra kvintilen har fått en ljusgrå färg. De följande tre kvintilerna har fått olika nyanser av orange – starkare nyans ju starkare stöd för SD.

Det är värt att poängtera att kartan illustrerar SD:s relativt sett starka fästen. Det vara bara 131 av Stockholm 503 valdistrikt där SD fick ett stöd som var över 4 procent. Det är de 100 valdistrikt som ligger i den femte kvintilen (den starkaste färgnyansen) och ytterligare 31 distrikt i den fjärde kvintilen (näst starkaste nyansen)

Kartan visar att SD har ett starkare stöd i Stockholms ytterområden än i innerstan. Även om det finns undantag är det framför allt i Yttre Västerort, Västra och Östra Söderort som SD har sina starka fästen.

SD_red

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv