Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Sommarens följetong med kartor över valresultat i Stockholm börjar närma sig slutet (för introduktion till serien se här). Vi har i dag kommit till Vänsterpartiet. I 2010 års riksdagsval fick Vänsterpartiet 7,4 procent av rösterna i Stockholms kommun. Det är en större andel än i riket totalt (5,6 procent).

Om vi ser till Stockholms 503 valdistrikt så varierade stödet för Vänsterpartiet mellan o,5 och 18,7 procent.  Starkast stöd har V i Östra söderort, i Kärrtorp, Bagarmossen och Skarpnäck. Svagast stöd har V i Bromma och på Östermalm.

Riksdagsval 2010, Stockholms kommun, Vänsterpartiet

Störst stöd % Minst stöd %
Skarpnäck 9 Kärrtorp Ö 18,7 Hedvig Eleonora 8 Hedvig Eleonora C 0,5
Skarpnäck 24 Bagarmossen V 17,9 Oscar 10 Karlaplan N 0,6
Skarpnäck 20 Skarpnäcks Gård SV 17,6 Västerled 14 Höglandet 0,6

 

I kartan nedan illustreras Vänsterpartiets stöd i riksdagsvalet 2010, i Stockholms kommun och efter valdistrikt (klicka på kartan för en större bild). Distrikten har delats in i fem likstora grupper, eller kvintiler, efter stödet för V.  Den första kvintilen består med andra ord av den femtedel distrikt där V fick minst stöd. I kartan har dessa distrikt fått en mörkgrå färg. Den andra kvintilen har fått en ljusgrå färg. De följande tre kvintilerna har fått olika nyanser av rött – starkare nyans ju starkare stöd för V.

Kartan ger visar ett mönster som i viss mån liknar vad vi tidigare såg för Socialdemokraterna. Vänsterpartiet har, i likhet med Socialdemokraterna, framför allt sina starka fästen i Yttre Västerort och i Västra och Östra Söderort. Men det finns skillnader mellan partier, exempelvis är det många valdistrikt på Södermalm som tillhör den femtedel av distrikten där V är som starkast.

Det bör dock understrykas att kartorna visar var partierna är jämförelsevis starka. I alla Stockholms valdistrikt förutom ett hade Socialdemokraterna ett större stöd än Vänsterpartiet. Undantaget är valdistriktet ”Engelbrekt 11 Universitetet Ö”, vilket är ett studentområde intill universitetet (och som på kartan är den röda lilla fläcken på Östermalm). Där hade V knappt två tiondels procent större stöd än S.

V_red

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv