Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Det fanns flera förlorare i vårens EU-val. Piratpartiet kom inte fram i debatten och i likhet med 2004 års raket, Junilistan, åkte de ut ur Europaparlamentet efter en mandatperiod. Folkpartiet och Socialdemokraterna gick båda bakåt och tappade ett mandat vardera. Men den största förlorare var nog ändå Moderaterna. Visserligen tappade de bara ett mandat, men trots ett skralt resultat i EU-valet 2009 backade partiet 5,2 procentenheter till 13,7 procent i 2014 års val. Det är det sämsta resultat som Moderaterna har gjort i ett EU-val och vi får gå tillbaka till 1970 för att hitta ett sämre resultat i ett riksdagsval.

I EU-valet 2014 backade Moderaterna i nästan alla landets kommuner. Det var endast 5 av 290 kommuner där partiet gick framåt. Största framgången var i Pajala kommun. Men den framgången var blygsam, blott 0,8 procentenheter. I de övriga 285 kommunerna förlorade partiet stöd. Som framgår av diagrammet nedan var nedgången störst i de kommuner där de har sitt starkaste stöd, det vill säga kommuner som Vellinge, Danderyd, Lidingö, Lomma och Täby. I dessa kommuner backade Moderaterna med mellan 9,9 och 10,9 procentenheter, med undantag för Lomma där nedgången var 6,5 procentenheter. Allra störst var nedgången i Ängelholm, 13,2 procentenheter och Båstad, 12,8 procentenheter.

ep_M_2009_2014_red2

Vad beror det dåliga resultatet på? En delförklaring är att Moderaterna var jämförelsevis dåliga på att mobilisera sina väljare. Fast de var dåliga att mobilisera även i 2009 års val. En annan förklaring är att en del M-sympatisörer valde att lägga sin röst på ett annat parti i EU-valet. Enligt VALU var det bland de röstande i EU-valet som skulle rösta på Moderaterna om det vore riksdagsval, endast 55 procent som röstade på M i EU-valet. Det är en betydligt mindre än motsvarande andel för övriga riksdagspartier. De som skulle rösta på M i ett riksdagsval valde, enligt VALU, att i EU-valet i stället lägga sina röster på i första hand på något av de andra partierna i Alliansen ,men även i en rätt stor grad på Miljöpartiet.

Vi kan även se i valstatistiken att Miljöpartiet gick fram starkt i alla de ovan nämnda kommunerna där Moderaterna har ett starkt stöd. Det är visserligen skillnad på EU-val och riksdagsval, både vad gäller valdeltagande och partival. Moderaterna brukar vara bättre på att mobilisera i riksdagsval och de har även fått betydligt bättre stöd i de opinionsmätningar som har följt efter EU-valet än i själva EU-valet. Men en intressant forskningsfråga är ifall EU-val kan stimulera partibyten även i följande riksdagsval. Ett valår som detta lämpar sig synnerligen väl för att studera det.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv