Richard Öhrvall
Ett första resultat för det svenska EU-valet gavs redan på valnatten den 25 maj. Dagen efter påbörjas en ny räkning av rösterna hos länsstyrelserna. Då räknas även personrösterna. Den räkningen är i sitt slutskede nu och imorgon, fredagen den 30 maj beräknas ett slutgiltigt valresultat komma.
Det är imponerande att ett valresultat går att få fram så snabbt. Det är värt att ägna en tanke åt alla dem som arbetat på olika sätt med valets genomförande. Jag har själv arbetat i vallokal vid tidigare val. Om ni inte har erfarenhet av det är det något jag varmt rekommenderar. Man får träffa många intressanta människor och framför allt utföra en viktig uppgift. Man får vara, som popgruppen Fleet Foxes sjunger, ”a functioning cog in some great machinery serving something beyond me”.
Även om vi har valnattens resultat återstår en hel del spänning. För det första, kommer valdeltagandet att stiga över 50 procent? Med 5 600 av 6 227 valdistrikt räknade ligger deltagandet på 49,89 procent.
För det andra, vem får Centerpartiets mandat? I skrivande stund ser det ganska klart ut. Det förefaller bli Fredrik Federley som kniper det. Han har en större andel av personrösterna än Centerpartiets förstakandidat Kent Johansson. Det verkar som om även Kristina Yngwe kommer att passera Johansson, men hon verkar inte kunna hota Federley (följ räkningen av personröster här). Det finns en liten chans att Centerpartiet kan få ett andra mandat. Det är inte långt borta, men det ser ytterst osannolikt ut.
Det tredje spänningsmomentet gäller just det sista mandatet. Enligt valnattens resultat gick det till Socialdemokraterna, men det var hårfint. Även om det som sagt verkar osannolikt att Centerpartiet ska få det är det inte avgjort. Som jag har skrivit tidigare här i bloggen är det i första hand en kamp mellan S och MP om mandatet.
Mer precist handlar det om ifall Socialdemokraternas sjättenamn Aleksander Gabelic eller Miljöpartiets fjärdenamn Max Andersson ska få det tjugonde mandatet och därmed få åka till Bryssel. Patrik Oksanen på den läsvärda bloggen EU-bloggen kallar detta tjugonde mandat för det Hökmarkska mandatet. Detta då Moderaten Gunnar Hökmark fått stöd i partigruppen EPP för att Sverige skulle behålla sitt tjugonde mandat när antalet mandat i Europaparlamentet skulle minskas. Det vi har att se fram emot dessa sista timmar av rösträkning är alltså: Max och Aleksander i kampen om det Hökmarska mandatet – den spännande bataljen kan följas via Valmyndighetens webbsida.