Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Sedan två år har jag en lavendel i kruka på min inglasade balkong. Nu är den alldeles för stor och jag undrar när det är dags att klippa ner den. Nu, eller bättre att vänta till våren? /Ulla Nilsson, Bromma

Svar:

Vänta till våren med att klippa din lavendel. Se till att rotklumpen inte torkar ut under vintern men vattna bara ytterst sparsamt när det verkligen behövs. Du kan klippa lavendeln ganska hårt, ner till en tredjedel är inga problem. Lavendel (liksom för övrigt även blåbär) hör till de växter som kallas halvbuskar, och stänglarna blir alltmer vedartade med åldern. Klipp gärna i en lite rundad form i stället för att snagga plantan rakt av. Om du också planterar om den i ny krukväxtjord kan du få en snygg och frodig planta som blommar fint även nästa sommar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.