Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en fin gammal järnek på tomten som tyvärr verkar ha fått problem med bladen. De gulnar redan tidigt på sommaren och får sedan svarta fläckar. Kan det vara svartfläcksjuka som på rosor? Värst utsatta är bladen som sitter närmare stammen, där blir det nästan avlövat. Vad kan vi göra? /E. och A. Lindgren

Svar:

Det är inte ovanligt att bladen gulnar längst in på vintergröna växter. De får mindre ljus, åldras och brukar också falla av. Er järnek kanske också far illa av iskalla vindar på vintern och i synnerhet på våren? Vinterskador kan nämligen också orsaka gula blad och bladavfall. Men visst kan det också röra sig om en svampsjukdom som svartfläcksjuka. Det finns ett gammalt recept som brukar hjälpa mot svartfläcksjuka, oavsett om det gäller rosor eller andra växter: Blanda 5 dl vatten med 1 dl Atamon (konserveringsmedel för saft och sylt) och 1 dl såpa och spruta på de angripna växtdelarna. Men som all bekämpning bör detta sättas i så tidigt som möjligt på säsongen och behandlingen måste upprepas flera gånger.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.