Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag undrar om jag kan ta in en julros från trädgården nu och ha den i en kruka till jul. Hur ska den i så fall skötas? Hur mycket vatten behöver den?
/Lena S-berg

Svar:

Visst kan du gräva upp en julrosplanta från trädgården och ta in den i rumsvärme några veckor före jul och få den att gå i blom. Men låt den först mellanlanda svalt under några dagar för att hinna acklimatisera sig till livet inomhus. Denna milda vinter kan du kanske plantera ut den igen efter julblomningen. Annars handlar det om att hålla plantan vid liv tills tjälen släpper och det går att gräva ner den i trädgården igen. Så svalt och ljust som möjligt i så fall, med sparsam men jämn vattning så att den aldrig torkar ut, är receptet. Det betyder en skvätt en gång i veckan eller ännu mer sällan, beroende på hur varmt den står. Idealiskt är förstås en inglasad balkong eller ett frostfritt uterum. Om du har möjlighet kan du också ställa ut krukan med julrosen när det blir mildväder igen framåt vårvintern. Exempelvis vid husväggen på en balkong, skyddad från regn/snö och värsta kylan.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.