Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har haft en frodig avokadoplanta som vuxit sig 1½ meter hög. Står i en självvattnande kruka. Nu i höst har den börjat sloka nedtill och sedermera även upptill. Jag trodde först det var på grund av vattenbrist, då vi varit borta längre än tänkt och fått hjälp med vattningen. Så jag gav den en rotblöta, och när det inte hjälpte tog jag och hällde ut vattnet eftersom jag fick för mig att den kanske fått för mycket. Har tagit av torra blad men den är fortfarande ledsen. Har lagt på ny jord ovanpå den gamla. Vad tror Du om detta tidigare så otroligt ståtliga träd?

/Gunilla Possenius

Svar:

Grattis till ett stiligt avokadoträd i stället för en tanig planta som ser ut som en lång pinne med några få blad i toppen! Alla som har försökt vet att det är hur enkelt som helst att få en avokadokärna att gro och bli en liten planta. Men sedan ska man helst också toppa plantan så den förgrenar sig och blir snygg. Det är inte heller så lätt att hålla en avokadoplanta vid liv i torr inomhusmiljö och svenskt vintermörker. De trivs ju bäst i hög luftfuktighet med mycket ljus, ungefär som där de växer naturligt. Jämn vattning är A och O. En avokadoplanta ska varken torka ut eller stå i blöt jord. I ditt fall misstänker jag att den har utsatts för både och. Men ge inte upp, försök hålla krukjorden jämnt fuktig och se till att plantan får extra belysning under vintern. Då kommer den i bästa fall att repa sig framåt våren och få nya fina blad.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.