Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en några år gammal afrikansk lilja som de senaste åren har kommit i otakt med blomningen. Under vinterförvaring inomhus i rumstemperatur började blomknopparna skjuta skott i början av mars och nästa gång i augusti september. Sedan dess har jag förvarat den svalare under vintern och den enda blomningen är under september. I år har jag plockat in blomknopparna i november och satt i vas. Hur ska jag göra för att få den att blomma tidigare och hur ska den vinterförvaras? Det kommer väldigt många blad i början på säsongen. Ska jag undvika gödning när jag vattnar?

/Christina M. Simeonov, Motala

Svar:

En agapanthus behöver en lång och sval viloperiod i flera månader över vintern för att gå i blom på sommaren, helst inte varmare än 5-10 grader. Under den tiden ska man bara vattna ytterst sparsamt, någon gång i månaden brukar räcka. Förvaras agapanthusen i vanlig rumsvärme kan man inte räkna med att få någon blomning alls. Det finns flera olika arter och sorter. En del vissnar ner helt och kan förvaras i mörker. Men alla mår bra av att övervintras under extraljus, allrahelst riktig växtbelysning. På sommaren trivs de bäst på ett torrt och soligt ställe. Då ska man också vattna lagom, det vill säga så att jorden hålls jämnt fuktig utan att varken torka ut eller bli för blöt. Men gödsla inte för mycket, det resulterar bara i en massa bladverk och dålig blomning.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.