Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en kamelia som står i en kruka inomhus. Jag hade den i ett uterum tills det blev kallt. Nu är bladen mörka och torra samt faller av. Vad bör jag göra? Plantera om den och ställa ut den igen? Det kanske blev för torrt inomhus. /Ylva Andersson

Svar:

Det är ganska tydligt att din kamelia vantrivs inomhus. Kamelior bör stå svalt året om, allra helst under knoppbildningen november-februari. Då ska de inte ha varmare än 5-10 grader, och helst även jämn fuktighet för att inte blomknopparna ska ramla av. I 1800-talets svenska hem var det betydligt enklare att sköta kamelior. Men vem har idag en ljus och sval sal som bara sporadiskt värms upp på vintern? Det idealiska är egentligen ett inglasat, kyligt men frostfritt och ljust uterum. Kamelior trivs helt enkelt inte i den torra elementvärmen inomhus. Krukjorden ska också hållas jämnt fuktig, men absolut inte blöt. Torka i kombination med värme och vintermörker är rena döden för en kamelia.

Det du kan göra är att ställa kamelian så svalt och ljust som möjligt. Skruva av elementet, sätt upp extra belysning. Försök också hålla krukjorden lätt fuktig och duscha kamelian ofta. Och vrid inte på krukan under tiden fram till blomningen. Det behövs inte mer för att de känsliga knopparna ska trilla av.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.