Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har haft mina orkidéer i flera år utan problem. De har blommat länge och sedan har jag klippt bort det vissna och därefter kommer nya skott och knoppar. Nu har det helt plötsligt dykt upp vita, ulliga löss som verkar omöjligt att bli av med. Bladen blir kletiga och blommorna vissnar förstås. Jag har sprutat med de medel som finns i handeln idag och tvättat och putsat fönster och krukor, ingenting hjälper. Om jag rengjort ett fönster och slängt sjuka blommor, har jag varit noga med att inte röra vid de friska blommorna. Vad gör jag nu? Vågar jag skaffa nya blommor eller är hela huset infekterat?

/Ulla S.

Svar:

Det är verkligen inte lätt att bli av med ullöss när man väl har fått in dem bland krukväxterna. Du verkar också ha gjort i stort sett allt som brukar rekommenderas. Alla synliga löss kan du ju plocka bort med en pincett. Och om du också doppar bomullspinnar i en stark såpspritlösning kan du kanske komma åt längst ner i bladvecket där ullössen brukar sätta sig på phalaenopsisorkidéer. Glöm inte heller att göra rent under krukan, där brukar ullössen gärna gömma sig.

Det finns också, eller snarare har också funnits, insektsspray och insektspinnar som fungerade hjälpligt mot just ullöss. De innehåller kemiska ämnen som sprider sig systematiskt i plantan så att lössen dör när de suger näring ur växtsaften. Men dessa Provadoprodukter är inte längre tillåtna i Sverige. De innehåller ämnen som bland annat har kopplats till den omfattande bidöden. Godkännandet upphörde 1 oktober 2013 och återförsäljarna hade då ett år på sig att fasa ut sina produktlager i butikerna, vilket betyder att Provadopinnar och Provadospray har kunnat köpas ända fram till nu.

Det som nu finns och är tillåtet av Kemikalieinspektionen är biologiska bekämpningsmedel med makroorganismer som nematoder, insekter eller spindeldjur. De som används mot ullöss och sköldlöss i växthus och inomhusmiljöer heter Anagyrus Fusciventris, Cryptobug och Encarcia citrina. Men frågan är om det är värt besväret. Jag tycker du ska skaffa nya orkidéer och hoppas att din grundliga städning har fungerat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.