Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag fick ett fikonträd i somras. Har förstått att det normalt inte övervintrar i Stockholm så jag har tagit in det i våningen. Nu har det tappat sina blad. Det står ljust men hur ska det vattnas? Det har ju inga blad. Jag har tänkt att om jag inte låter det bli för högt så kan jag ha det på balkongen men ta in det under vintermånaderna. Tror du det överlever med den strategin?

/Monica

Svar:

Jag tror nog ditt fikonträd klarar sig över vintern. Det är inte så svårt som man kan tro att övervintra fikonträd, just för att de går ner i vila och fäller bladen. Dessutom klarar de några frostnätter utan problem. Ha kvar det på balkongen intill husväggen, skyddat från regn och rusk, fram till den värsta vinterkylan. Då är det läge att ta in trädet. Ett fikonträd tål några minusgrader men inte vargavinter. Allra bäst trivs det svalt, helst inte varmare än 5-10 grader, och det kan gärna stå i kompakt mörker eftersom ett avlövat träd inte behöver ljus för att överleva vintern. Men om du inte har möjlighet att ställa trädet någonstans där det är så kallt kan du också ha kvar det inomhus. Då ska du bara tänka på att ställa det så långt från elementvärme som det bara går. Och gå förbi med vattenkannan utan att vattna fikonträdet lika ofta som du vattnar dina andra krukväxter. Det behöver bara få så pass mycket vatten under vintern att rotklumpen inte torkar ut. När våren sedan kommer kan du antingen plantera om trädet i ny jord eller krafsa bort det översta jordlagret och fylla på med kogödsel eller väl gödslad planteringsjord. Och när trädet börjar växa igen behöver det förstås också flyttas till en ljusare plats.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.