Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

För ca 25-30 år sedan planterade en valnöt. Nöten härstammade från Ungern, från mina svärföräldrars trädgård. Sedan dess har jag satt flera nötter och har fått minst sex nya trädplantor. De har blivit välkomna presenter. Mitt träd står bland stenar och i en bergskreva och har ändå har blivit ca 7-8 meter högt. Jag brukar vattna på sommaren, två gånger med 800 liter varje gång, och trädet får även kalk. Förra året fick jag sju kg valnötter, i år tre. Men när jag i år satte några nötter upptäckte jag att bladen på de nya plantorna är de små och spetsiga. På det gamla trädet är bladens kanter släta. Varför? Har det hänt något? /Louise Hunyadi, Hässelby

Svar:

Det är alltid lite chansartat att föröka växter med frön som man samlat själv (nötter i ditt fall). Du kan aldrig räkna med att den nya plantan blir en exakt kopia av moderplantan. I synnerhet gäller det växter som inte är frökonstanta, som just valnötsträd. Varje litet frö har sina speciella egenskaper och utseendet på den nya plantan kan vara så likt den gamla att man knappt ser någon skillnad. Men det kan också variera stort, plantorna kan få både blommor och blad med avvikande utseende. Detta är något man får leva med när man vill experimentera med egna fröer. För att få genetiskt identiska plantor måste man göra en så kallad vegetativ förökning, det vill säga med växtdelar från moderplantan. Det kan göras på flera olika sätt, vanligast är med skott eller sticklingar som antingen sätts direkt i jord eller i vatten för att bilda rötter. Man kan säga att det är ett sätt att klona växter.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.