Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en stilig bollklippt tuja i en kruka på balkongen sedan i våras. Nu när vintern kommer undrar jag om den klarar sig ute, och om du har något förslag på hur jag kan bäst kan skydda den. Bor i norra Stockholm. /Karin E.

Svar:

En tuja är rätt härdig så med rätt förutsättningar bör den klara sig på balkongen i vinter. Till att börja med är det lättare att övervintra städsegröna växter om de står i rejält stora odlingskärl. Antingen frosttåliga krukor (undvik oglaserade lerkrukor) eller ännu hellre stora trälådor eftersom trä isolerar bättre mot kyla. Om hela jordklumpen fryser är risken stor att din tuja inte överlever. Men en stor jordmängd fryser inte lika snabbt som en liten och blir därför bättre skydd för roten. Och om du dessutom isolerar lådan eller krukan med frigolitskivor runtom ökar chansen att tujan klarar vintern. Glöm inte att också lägga en tjock skiva frigolit under krukan; värsta kylan brukar komma underifrån. Knuffa till sist in krukan mot husväggen som läcker lite värme.

Städsegröna växter i kruka är mycket svårare att hålla vid liv än lövfällande växter som fäller sina blad och vilar under vintern. De vintergröna behöver vattnas rejält på senhösten så att de klarar sig under vintermånaderna. Men om det blir tjäle i krukjorden ”frystorkar” växterna och dör eller får fula bruna torkskador. Värst utsatta är de tidigt på våren när solen värmer på dagarna och ”väcker” växterna till liv medan nätterna fortfarande är iskalla och jorden ännu inte har tinat. Därför måste du också skydda tujan från vårsolen, förslagsvis med säckväv som du knyter fast nedtill så den inte fladdrar iväg i vinden.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.