Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en fin gammal mönjelilja som har fått prickar med vitt ludd på bladen, mest i mitten där bladen växer upp ur krukan. Den verkar trots detta växa lika bra som tidigare men det ser verkligen inte trevligt ut. Misstänker att jag borde göra något, har du något bra förslag? /Catharina i Solna

Svar:

Det verkar tyvärr som om din gamla mönjelilja har drabbats av ullöss, en sorts sköldlöss utan sköld men med ett ulliknande vitt ludd som skydd på kroppen. Mer svårutrotade småkryp är det svårt att hitta i krukväxtvärlden. De ser ut som pyttesmå vita bomullstussar på bladen och de tar sig lätt över till andra växter som står i närheten. Du vill inte ha dem kvar för i längden kan de ta kål på växten eftersom de suger i sig växtsaft och försvagar plantan. Börja med att spraya alla blad med såpsprit (1/2 dl såpa och 2 msk T-röd till 1 liter vatten). Doppa också bomullspinnar i rödsprit och gnugga bort de synliga vita fläckarna. Glöm inte att titta under krukan, där brukar de gärna gömma sig. Stoppa sedan ner bekämpningspinnar i krukan (finns i trädgårdsbutiker). De innehåller ett gift som tas upp av rötterna och sedan sprider sig systematiskt i plantan så att lössen dör när de suger näring ur växtsaften. Men det räcker inte att göra det en gång. Och det är långt ifrån säkert att det hjälper. För att verkligen bli av med lössen brukar man dessutom vara tvungen att tvätta gardiner, torka rent överallt omkring krukorna och putsa fönstren. Alternativet är att slänga den angripna mönjeliljan och köpa en ny. Fast det vore ju synd eftersom en sådan kan bli rysligt gammal.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.