Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mina pioner har nu vissnat ner och jag ser att många av bladen är svarta och lite slemmiga, nästan ruttna. Bör jag ta bort bladen nu inför vintern? Har förstått att det kan vara dumt att göra det för de skyddar väl också mot kölden? /Sally
Svar:

Det är riktigt att man inte brukar vilja klippa ner bladverket på pioner eftersom de nervissnade bladen ger visst skydd under vintern. Såvida bladen inte är angripna av gråmögel, en vanlig svampsjukdom på pioner, vilket man kan misstänka i ditt fall. Angripna växtdelar bör alltid tas bort så fort som möjligt, speciellt nu på hösten så att inte svampsporerna får möjlighet att övervintra. Byt också ut översta jordlagret kring pionerna, av samma anledning. Och lägg inte det bortstädade på komposten, eftersom risken för vidare spridning där är överhängande. Det finns ett gammalt knep som brukar hjälpa mot gråmögel på pioner och det är att lägga ut träaska från spisen. Det tillför kalium, vilket pioner gillar. Men du kan också köpa ett svampmedel och strö ut det. Om du är orolig kan du också täcka pionerna med löv och lägga på granris efter jul när det börjar bli ordentligt kallt. Jag brukar slakta julgranen och lägga granruskor över både rosor och känsliga perenner.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.