Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skulle vilja skicka en julklapp till min moster i USA och eftersom hon gillar att pyssla i sin trädgård undrar jag om du kan rekommendera en bra bok. På svenska. /Marie A.

Svar:

Det finns många bra julklappstips bland årets trädgårdsböcker. (Äldre böcker är ju tyvärr alltid svårare att få tag i.) Om din moster gillar rosor kanske den praktfulla boken ”Rosen – Kärlek, konst, doft och botanik” skulle passa. Den är skriven av ett par riktiga auktoriteter på området, rosexperten Lars-Åke Gustavsson och konstvetaren Christina Högardh-Ihr. ”Trädgården vid prins Eugens Waldemarsudde” av parkens trädgårdsmästare Marina Rydberg är också en perfekt presentbok. Det är på samma gång en kunglig biografi, en bok om odlingshistoria och en trädgårdsdagbok. Boken ”Blommor! Kulturhistoria och odling” av Elisabeth Svalin Gunnarsson är rena njutningsläsningen för trädgårdsintresserade som också trängtar efter lite bildning. Jag gillar också Micael Bindefelds personliga bok om sin trädgård där han delar med sig av en rad läckra recept från trädgårdens frukter, bär och grönsaker. ”Min trädgård är en fest” heter den.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar