Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi tänkte plantera ett citronträd på franska Rivieran i en uppvuxen trädgård och undrar när på året det är bäst att plantera och hur det ska skötas, i början och senare. Hur trivs ett citronträd bäst, i skugga, halvskugga eller sol? /Anita Bengtsson och Samuel Ödman

Svar:

Plantera citronträdet på våren och välj en plats i trädgården med full sol och väldränerad, gärna något sur, jord. Just dräneringen är viktig för citrusväxter som inte växer bra i blöt och kompakt jord. Ett bra sätt att undersöka hur väldränerad jorden är att gräva en planteringsgrop, ca 50 cm bred och något djupare. Fyll sedan hålet med vatten och låt det rinna undan. Vattna därefter en gång till, ända upp till kanten, och vänta och se hur lång tid det tar för vattnet att rinna undan. Om det inte tar längre tid än ett dygn är dräneringen helt ok. Om det tar två dagar eller mer för vattnet att rinna undan ska ni nog hellre plantera citronträdet i en stor kruka.

Ni behöver inte direkt sköta ert citronträd när det väl är planterat. Annat än att möjligen skära bort grenar som växer på ett oönskat sätt och kanske ge det unga trädet lite kogödsel eller annat gödselmedel på våren. Det kan nog också behöva vattnas, hela sommaren om det blir mycket torrt. Bäst är då att vattna rejält en gång i veckan och inte skvättvattna lite varje dag.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar