Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har nyligen fått en cyklamen som efter ett par dagar började sloka på ena sidan. Då jag tittade in i plantan såg jag fullt av gråmögel och kanske det även finns svamp…Vad ska jag göra, ska jag slänga den? Försökte ta bort det som var angripet. /Anja 15

Svar:

Om det inte är för pinsamt tycker jag att du ska fråga var den är köpt och sedan gå dit och lämna tillbaka den (=reklamera). Det är inte ovanligt att cyklamen angrips gråmögel. Av den anledningen ska man undvika att vattna ovanifrån, så att rotknölen blir blöt. Blad och blomstjälkar som vissnar ska också ryckas upp intakta så att inga växtdelar blir kvar i krukan. Det finns inget kemiskt medel att köpa som verkar på den här svampsjukdomen (Botrytis cinerea). Men plantorna ska inte vara smittade redan när man köper dem. Det är ett rimligt konsumentkrav.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.