Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en slänt som ser bedrövlig ut, skulle vilja klä den med något vintergrönt, lättskött utan att bli ruinerad då den är cirka 200 kvadratmeter. Den har sol större delen av dagen.
Tänker mig någon sorts små barrväxter samt stora stenar. Har du något tips? /Patric

Svar:

En av de absolut bästa städsegröna marktäckarna för soliga slänter är mjölon. Den föredrar sandhaltig jord, vilket man brukar få när man köper jord i lösvikt. Sorten ’Massachusetts’ får mer bär än andra sorter. Plantera med ca 75 cm plantavstånd. Om du föredrar barrväxter som marktäckare är krypenar ett bra alternativ. De är städsegröna och fungerar fint i en solig slänt. Juniperus communis ’Green Carpet’ har ett kompakt och mattbildande växtsätt, ljusgrön. Planteringsavstånd ca 1 meter. En annan fin och lika mattbildande barrväxt är kryptujan Microbiota decussata ’Filips Pretty Pride’. Vänta till våren med att plantera städsegröna växter.

Du kan också behöva plantera in några ”höjdare” bland marktäckarna, som exempelvis silverbusken ’Quicksilver’, pelarenen ’Sieben Steinhäuser’ eller gullginst.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.