Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett 12-15 år gammalt bigarråträd som blommar rikligt de flesta år och får mängder med kart. Men så plötsligt en dag ligger alla stjälkarna med den lilla frukten på marken. Det blir aldrig några bigarråer. Vad är det som är fel? På stammen finns en skada, en spricka i barken. Kan denna ha någon betydelse?

Vill också passa på att fråga om förslag till marktäckare under rosor för att slippa ogräs. Med tanke på att rabatten behöver jordförbättras och tillföras kogödsel på våren vore det bra om marktäckarna vissnar till hösten. /Berit Nordström Ängelholm

Svar:

Ert bigarråträd lider nog av kaliumbrist i jorden. Det är mycket vanligt och det leder till kartfall. Ni måste gödsla trädet med kaliumgödsel, det som kallas höstgödsel i butikerna. Ge gärna ett par omgångar, först nu i höst och sedan till våren/försommaren.

Under rosorna kan ni plantera den långblommande trädgårdsnävan Rozanne, blå med ett vitt öga. Den utsågs högst förtjänt till Århundradets växt när Chelsea Flower Show hundraårsjubilerande 2013. Det är en bra vävarväxt som väver in sig i rosorna och vissnar ner på vintern. Anemonen Wild Swan, vit med inslag av blått, är en lika bra sällskapsväxt som också fått pris på den anrika engelska blomstermässan.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.