Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mina tre hortensior har med åren börjat ändra färg från rosa till lila. Bara den som är ett år gammal är fortfarande rosa. Kan man tillsätta något för att stoppa färgförändringen? /Birgitta W

Svar:

Med många, dock inte alla, hortensior är det så att jordens kemiska surhetsgrad styr vilken färg blommorna får. Ju surare jorden är, desto blåare blir blommorna. Det finns till och med speciella medel att köpa som innehåller aluminiumsulfat vilket drar ner jordens surhetsgrad för att passa blå hortensior. För om jorden inte har ett lågt pH-värde (sur jord) utan lite högre (mer basisk jord) så kommer blå hortensior att förändras åt det lila-rosa hållet.

Dina rosa hortensior bör alltså helst växa i en jord med normalt pH-värde för att behålla färgen. Om de är planterade i rododendronjord (lägre surhetsgrad) så kan det vara förklaringen till färgändringen. Står de i krukor kan du ju lätt plantera om dem i vanlig krukväxtjord. Och om problemet kvarstår nästa år får du tillsätta lite kalk i jorden. Eller bara ge dem en näring på våren som innehåller kalk (typ Algomin). Det är förstås lite bökigare om de växer i en rabatt. I så fall får du försöka få upp jordens pH-värde genom att blanda ner trädgårdskalk — eller helt enkelt byta ut jorden där de ska växa.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.