Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

På julafton förra året fick jag en julgrupp med hyacinter, tulpaner osv. Där fanns även en kvist murgröna (miniatyr). Denna lilla kvist satte jag i vatten i en liten “ekollonvas”. Den står i ett norrfönster och jag förser den med vatten efter behov. Den har bildat ett stor brunt rotsystem. Hur ska jag få den att leva vidare? Kan jag sätta ut den på friland till våren? Kan jag hälla i någon droppe näring till dess? /Lia

Svar:

Murgröna är jättelätt att föröka, som du märker. Den bildar snabbt kraftiga vattenrötter som sedan kan planteras i små krukor med jord. (De flesta andra växter förökas däremot bäst med sticklingar som sätts direkt i såjord för att rota sig.) Du behöver inte använda något näringsmedel än på ett tag. Fyll bara en liten kruka med jord (i en stor kruka blir det för mycket jord för den lilla sticklingen) och vattna igenom jorden så den blir fuktig men inte direkt blöt. ”Gräv” sedan ett lagom stort hål för rötterna och sätt ner kvisten i jorden utan att trycka ihop jorden för mycket.

Hösten är inte den mest optimala tiden för sticklingsplantering, men om din murgröna får stå svalt och ljust under vintern kommer den nog att klara sig fint. Det är torr elementvärme i kombination med vintermörkret som brukar vara förödande för murgrönor inomhus. När sticklingen har börjat växa ordentligt (fått flera nya blad) kan du plantera om den i en lite större kruka. Då är det också dags att börja vattna med krukväxtnäring några gånger i månaden. Du kan absolut sätta ut krukan med murgrönan på sommaren, men det är inte säkert att den du har är en vinterhärdig sort så jag skulle nog ta in den till hösten igen för säkerhets skull.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.