Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur vinterförvarar jag mina två, i år inköpta, olivträd? Antar att jag inte kan ha kvar dem i icke-uppvärmt växthus med 10 watts värmekällor nerstuckna i vardera kruka. Krukor och växter blir i så fall välisolerade med bubbelplast. Detsamma gäller också för citronträdet som jag fick i april i år. /Kerstin Löfgren, Stockholm

Svar:

Det är något av ett högriskprojekt att förvara Medelhavsväxter i kallväxthus. Olivträd klarar några frostnätter men citronträdet bör definitivt vinterförvaras i plusgrader. Har du tur och det blir en mild vinter kan det gå bra för olivträden, inbäddade på det sätt som du beskriver. Men om det blir långa perioder med minus 10-20 grader ligger olivträden risigt till. Och även om krukorna är plastinpackade och har elektrisk värmekälla så kan ett strömavbrott under en särskilt kall natt vara förödande.

Det optimala är att förvara alla slags Medelhavsväxer inomhus, frostfritt men kallt (5-10 grader) och under bra belysning. Häng upp en växthusbelysning eller en armatur med lågenergilampa och ställ in en timer så att träden får ljus 13-14 timmar om dygnet. Belysningen är viktig för växter som behåller bladen hela vintern. Sådana som fäller sina blad, exempelvis fikonträd, kan däremot också övervintras mörkt och kallt.

Under vintern vilar träden så var ytterst försiktig med vattningen. Ställ sedan ut dem i växthuset igen när den värsta vintern är över men skydda dem ordentligt, eller bär in dem, under kalla nätter.

Många lyckas faktiskt förvara både olivträd och citrusträd i rumstemperatur, men med extra belysning och långt ifrån elementvärme. För om det blir för varmt och torrt inomhus brukar träden drabbas av spinn och annan ohyra. Det man ska tänka på i så fall är att träden behöver mer vatten i rumstemperatur än i sval vinterförvaring.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.